Eigenzinnige katten
Als kind ben ik opgegroeid met honden. Ik was gek op onze Airdale Terriër en de honden van ooms en tantes. Katten kende ik als kind vooral als felle dieren, die soms opeens konden krabben. Vooral de liefde voor honden deed mij kiezen voor de studie diergeneeskunde. Ik zou wel zien hoe om te gaan met die “moeilijke katten”.
Maar wat viel dat mee en werd dat leuk! De meeste katten die bij de dierenarts komen zijn vriendelijk en meegaand. En katten die dat niet zijn, zijn vooral erg bang. Met dat besef, begon ik katten anders te benaderen. Je kunt namelijk erg veel doen om katten meer op hun gemak te laten voelen. Bijvoorbeeld een dik kleed of handdoek van de kat zelf gebruiken op de behandeltafel, een kat gedeeltelijk laten schuilen tijdens het onderzoek, het licht dimmen en vooral héél rustig benaderen, scheelt al enorm.
Een andere eigenschap van katten had ik echter onderschat. Katten kunnen pijn en ongemak érg goed verbergen! Het komt helaas regelmatig voor dat een kat al langer ziek is of pijn heeft, vóórdat het de diereigenaar op gaat vallen en een bezoek aan de dierenarts wordt gepland. Een voorbeeld: Een oprecht bezorgde eigenaar vertelt tijdens het consult dat zijn oudere kat is gestopt met eten. Bij doorvragen blijkt dat de eigenaar wel heeft gezien dat de vacht de laatste maanden klitten vertoonde, en dat het dier het laatste jaar veel ligt te slapen. Tijdens het onderzoek blijkt dat de kat waarschijnlijk al maanden pijn in de bek heeft en een inwendige ziekte heeft. Katten lijden dus vaak in stilte! Ons advies is daarom uw kat jaarlijks preventief te laten onderzoeken en bij gedragsveranderingen met ons te overleggen of een controle af te spreken.
Gelukkig hebben veel huiskatten het goed. Er is steeds meer aandacht voor de natuurlijke behoeften van katten. Katten zijn bijzondere dieren; zo’n 9000 jaar geleden gedomesticeerd, maar nog altijd eigenzinnig in hun gedrag. Ik ben óm, katten zijn gewéldig!
Justa van der Kolk