Mannelijk of vrouwelijk?
Niet bij elke diersoort zijn mannelijke en vrouwelijke dieren makkelijk te onderscheiden.
Bij veel soorten papegaaien kun je aan het uiterlijk niet zien welk geslacht het dier heeft. Er is dan DNA onderzoek nodig. Gelukkig hoeven hier maar een paar veertjes voor naar het laboratorium gestuurd te worden. Bij de grasparkiet is wel aan de kleur van de neusdop te zien of het een mannetje of vrouwtje is.
In de eerste levensweken is het bij knaagdieren en konijnen vaak moeilijk te zien of het vrouwtjes of mannetjes zijn. Het gebeurt nog wel eens dat iemand denkt twee konijnen van het zelfde geslacht te hebben aangeschaft, maar dat het een mannetje en vrouwtje blijken te zijn. Wanneer dat op tijd ontdekt wordt en minimaal één onvruchtbaar wordt gemaakt, worden ongewenste nestjes voorkomen. Gelukkig blijken een ram en een voedster vaak goed met elkaar samen te kunnen leven, vaak beter dan twee konijnen van hetzelfde geslacht.
We maken het ook regelmatig mee dat kittens van een ander geslacht zijn dan gedacht. We controleren bij een eerste bezoek daarom altijd of het echt een poes of een kater is. Bij een onverwachte uitkomst verlaat de eigenaar vaak nog enigszins verward de spreekkamer. Dan start binnen het gezin de discussie of de naam van het dier veranderd moet worden! Leo wordt Leonie of vice versa!
Twee maanden geleden werden wij zelf ook verrast. Kaatje, toen een kat van een half jaar oud, bleek geen poes, maar een hermafrodiet te zijn. Een hermafrodiet is een dier met mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. We zagen bij Kaatje een kleine penis en een vagina. Helaas werd Kaatje vlak daarna ziek. Na behandeling ging het gelukkig beter en eind juni hebben we “hem” gecastreerd. Kaatje had ook nog eens de pech om eenzijdig cryptorch te zijn: één testikel kon normaal uit de balzak verwijderd worden, maar de andere moest via een operatie uit de buik verwijderd worden. Wij schrijven in dit stuk over Kaatje als “hem”. Voor de eigenaren blijft Kaatje een “zij” en hoe zou hij/zij zichzelf voelen?
Heeft u een nieuw huisdier en twijfelt u over het geslacht? Of heeft u over andere onderwerpen nog vragen, benader ons gerust.
Het team van Dierenkliniek de Paltrok