Oud leed?
“Dokter, hij loopt een beetje moeilijk, maar ja…..dat is zeker de ouderdom?”
Deze opmerking horen wij regelmatig in de spreekkamer en dan gaat het niet alleen maar over moeilijk lopen. Moeilijk eten, veel slapen, obstipatie, slecht zien, veel drinken, angstig of schrikkerig zijn en vermageren zijn onder andere beschreven problemen.
Ouderdom op zich is geen ziekte, maar een fase in het leven waarin veel aandoeningen en problemen zich vaker voordoen. Bij de mens worden, zo wordt luid en duidelijk gecommuniceerd, de meeste kosten in de laatste fase van het leven gemaakt. En zeker niet altijd met gewenst resultaat, omdat de problemen soms al groot zijn.
Bij dieren is dit niet anders. Helaas merken wij regelmatig dat dieren al een minder tot slechte tijd achter de rug hebben. Diereigenaren lijken soms schroom te hebben de problemen te bespreken. Onder andere uit angst afscheid te moeten nemen of om het dier te belasten met diagnostiek, narcose en uitgebreide behandelingen. Af en toe komt het voor dat eigenaren lang doortobben zonder het probleem met een dierenarts te bespreken, jammer!
Door tijdige diagnostiek, gebitsbehandeling, pijnstilling, laxeren en andere therapievormen is veel leed te voorkomen.
Als u aan uw ouder wordende dier beperkingen opmerkt, overleg dan gerust met uw dierenarts om genoemde redenen.
Soms is het al mogelijk met simpele aanpassingen resultaat te bereiken. Minder wilde spelletjes bij een dier met gewrichtsslijtage is er zo een. Een loopplank in de auto voorkomt moeilijke sprongen. Een grotere open, lagere kattenbak maakt bezoek makkelijker. Speurspelletjes die niet lichamelijk zeer belastend zijn houden het oude dier mentaal fit. Dit geldt zowel voor hond als kat en onze assistentes kunnen u hierin adviseren. Vanzelfsprekend blijft het verstandig uw oudere dier twee keer per jaar te laten nazien door een dierenarts. Wat is een ouder dier? Algemeen wordt voor de hond aangehouden boven de 7 jaar en voor de kat boven de 10 jaar. Individuele rasverschillen en fitheid hebben hier natuurlijk ook invloed op.
Hebt u over dit onderwerp vragen, benader ons gerust!
Het Team van Dierenkliniek de Paltrok