Spijsvertering (en pancreatitis / alvleesklierontsteking)
Column van 1 december 2016
In deze weken van snoepgoed, chocoladeletters, banket en Sinterklaasbuffetten wordt er een enorme aanslag gedaan op ons spijsverteringsstelsel. Ook soms op dat van onze huisdieren, want die snoepen ongemerkt mee. Organen die het zwaar te verduren krijgen zijn dan de maag, darmen en alvleesklier.
De alvleesklier (pancreas) is een orgaan dat naast het begin van de dunne darm ligt, en deze voorziet van verteringsenzymen via een klein buisje naar de darm. Hiernaast verricht de alvleesklier nog veel werk bij het regelen van de suikerspiegel in het bloed, via de aanmaak van insuline.
Een alvleesklier kan bij hond en kat ontstoken raken wanneer de verteringsenzymen al in de klier zelf actief worden i.p.v. pas in de darm. Dit kan gebeuren na het eten van te vetrijke voeding, bij braken of diarree en soms door opkruipende ziektekiemen. Vaak is de oorzaak onbekend. We noemen dit een pancreatitis, alvleesklierontsteking .
Dit kan zich bij hond en kat op vele manieren uiten maar misselijkheid, niet willen eten, ernstig ziek zijn en buikpijn kunnen o.a. aanwezig zijn, waarbij de ernst varieert. We beschikken in onze praktijk over een betrouwbaar apparaat waarmee snel het PLI, een alvleeskliereiwit, bepaald kan worden. Een te hoge waarde geeft een indicatie dat de patiënt een pancreatitis kan hebben. Deze apparatuur is ook geschikt om in eigen huis schildklierhormoon te bepalen. Bij de kat is een veel voorkomende afwijking een te hard werkende schildklier met typische gevolgen.
Wij wensen u en uw huisdieren een genoeglijk Sint Nicolaasfeest en fijne feestdagen mét een gezónde spijsvertering !
Het team van Dierenkliniek de Paltrok