Verzekeren?
Regelmatig wordt ons de vraag gesteld of het verstandig is een huisdier te verzekeren, vaak pas als er een (grote) ingreep gaat plaatsvinden. Ik antwoord dan dat een brandend huis niet verzekerbaar is. Het beste moment om uw huisdier te verzekeren is vóór de “brand” bij de aanschaf van uw dier.
Het besluit om de medische kosten van uw huisdier wel of niet te verzekeren hangt van vele factoren af. Ter vergelijking: Rondrijden met een auto van 7500 euro met een WA-verzekering is een fors financieel risico bij een totall loss door eigen schuld. Mogelijk een groter kostenrisico dan bij uw dier? Veel mensen redeneren vanuit de gedachte alleen dát te verzekeren wat men niet zelf kan betalen. Verzekeren is met velen een spaarpot maken en alleen terécht uitbetalen. U kunt natuurlijk ook uw eigen verzekering maken: sparen. Dezelfde spaarpot die u ook gebruikt voor de aanschaf van andere zaken als een koelkast, best handig.
Grote rekeningen komen regelmatig voor bij de behandeling en diagnostiek van huisdieren. De grens van betaalbaarheid uit eigen zak hangt af van uw inkomen en vrije ruimte daarin. Als een behandeling niet kan worden uitgevoerd om financiële redenen is dat natuurlijk erg zuur.
Verzekeren kost geld, de premie, het eigen risico en de uitsluitingen tellen mee. De verzekeraar verdient geld, de overhead is enorm bij de verzekeraars. De kleine letters blijken vaak groter dan verwacht. Informeer u daarom goed bij het aangaan van een verzekering, er zijn gróte verschillen.
Helaas kunnen wij u op het punt van wel of niet verzekeren en de verzekeraar- en pakketkeuze nu eens niet adviseren. Die keuze hangt dus af van uw eigen omstandigheden, denk goed na!
Marinus van der Wijden, dierenarts voor gezelschapsdieren