Voedselverrijking voor katten
Maatregelen om dieren meer actief met hun voer bezig te laten zijn noemen we voedselverrijking. Dit is voor alle katten aan te raden, maar met name voor katten die niet, of maar beperkt, buiten komen.
Wat is voedselverrijking?
Voedselverrijking wordt op dit moment vooral in dierentuinen toegepast om verveling bij verschillende diersoorten tegen te gaan en actief bezig te houden. De dieren moeten moeite doen om hun voer te bemachtigen. Bijvoorbeeld door het te verstoppen of op moeilijk bereikbare plaatsen te leggen. Voor ijsberen wordt de vis in diepgevroren blokken gegeven en de tijgers moeten het vlees uit de bomen proberen te krijgen. Apen krijgen hele noten om zelf te kraken. Het is gebleken dat dieren beter in hun vel komen te zitten, door actief bezig te zijn met hun voeding.
Het komt er dus op neer, dat dieren moeten “werken” voor hun eten.
Waarom voedselverrijking voor katten?
Katten krijgen vaak twee keer per dag een bakje eten en hoeven hier helemaal niets voor te doen, hoogstens een beetje miauwen.
Het is een misverstand dat katten de hele dag horen te slapen, ze hebben gewoon niets beters te doen. Er zijn bijvoorbeeld geen muizen meer om achteraan te jagen, geen lekkere geurtjes van alle seizoenen (zoals afvallende blaadjes, bloeiende bloesem), of sneeuw om in te rollen.
Een kattenmaag is na 3 uur leeg. In de natuur gaat de kat dan weer jagen. Het betekent dat een huiskat ook op meerdere momenten moet kunnen eten, om dit natuurlijke gedrag zo dicht mogelijk te benaderen.
Wanneer een kat 2 keer op een dag eet, heeft het de rest van de dag honger. Hierdoor kan de kat gefrustreerd raken en erg gefixeerd zijn op eten, waardoor er probleemgedrag en lichamelijke afwijkingen kunnen ontstaan.
Probleemgedrag kan zich uiten in overgewicht, overmatig miauwen, héél erg schrokken als ze wèl de kans hebben om te eten (om vervolgens de helft weer uit te braken). Zowel de eigenaar als andere huisgenoten kunnen zelfs fysiek aangevallen worden.
Het zou dus mooi zijn om katten vaker kleinere porties voer op de dag te geven en ze er ook nog voor te laten werken. Dit kunt u doen d.m.v. voedselverrijking. Ook kunt u gebruik maken van een voerautomaat. Deze automaat laat op gezette tijden wat voeding “los”. Misschien kunt u wel een constructie maken waarbij de brokjes op een puzzel vallen, zoals op de foto hieronder?
Voedselverrijking werkt niet alleen tegen verveling en overgewicht, maar maakt ook de band met uw dier beter.
Mogelijkheden tot voedselverrijking voor uw kat
Jagen
Katten in de natuur zijn gewend om zes uur per dag met de jacht op eten bezig te zijn. Dit doen ze niet zes uur achter elkaar, maar verspreid over de dag.
Veelal zijn katten tegenwoordig aan huis gebonden, of hebben maar een beperkte ruimte om buiten te kunnen jagen. Omdat de tuin afgeschermd is, of er buurtkatten zijn die ook hun territorium opeisen is de vrijheid beperkt.
Om uw kat lekker binnenshuis te laten jagen, neemt u per dag twee keer 10 minuten de tijd om een deel van zijn dagelijkse portie brokjes door de kamer te gooien. Begin dichtbij en maak, als de kat de brokjes die u gooit opeet, langzaam de afstand groter.
Als u merkt dat de kat enthousiast is, kunt u het dier bijvoorbeeld ook ergens op of over laten springen.
Prooi zoeken
Om nog meer het natuurlijke gedrag van de kat na te bootsen kunt u de kat op zoek laten gaan naar z’n “prooi”. Een kattenneus werkt veel effectiever dan die van de mens. Katten kunnen hun prooi van meters afstand ruiken.
U kunt voer in huis verstoppen. Begin weer eerst op makkelijke plaatsen en maak het steeds wat moeilijker. Als de kat het doorheeft kunt u het voer ook in doosjes, met gaatjes o.i.d. verstoppen.
Nog wat voorbeelden van voedselverrijking
- Brokjes in een voerbal; dit is een kunststof bal met gaatjes erin die je kunt verstellen. De kat moet tegen de bal aantikken om er een brokje uit te krijgen.
- Maak zelf een leuke creatie met wc-rolletjes; plak in een doos wc-rolletjes tegen de onderkant met lijm, zet de doos op z’n zij en verstop her en der brokjes of snoepjes in de rolletjes.
- Maak gaatjes in een eierdoos en doe hier voer in; de kat moet met zijn pootjes door de gaatjes en de doos omduwen om er brokjes uit te krijgen.
- Er zijn ook heel heleboel spelletjes voor honden op de markt die ook voor katten uitermate geschikt zijn.
- Probeer gebruik te maken van de seizoenen. Maak in de herfst een grote doos met afgevallen blaadjes, verstop hier wat lekkers tussen. Neem in de winter wat sneeuw mee naar binnen.
In de zomer is het ook lekker om een ijsje voor de kat te maken; bijv. door wat vis of blikvoer in te vriezen. Dit kan heel makkelijk m.b.v. siliconen cakevormpjes. Let op! Wel even onder het water afspoelen anders plakt de tong eraan.
Ook al bent u de hele dag van huis kunt u uw kat stimuleren om wat te doen voor zijn eten. Wees creatief en geef niet te snel op!
Overgewicht
Overgewicht is een groot probleem, ook bij katten. Veel katten krijgen naast te weinig beweging, te veel eten. Ook als u de hele dag door eten geeft, zou u dit moeten afwegen. Kijk op de verpakking hoeveel een kat van het ideale gewicht (van uw kat) zou mogen hebben en ga hier iets onder zitten. Vaak staat er meer op de verpakking dan dat het dier eigenlijk nodig heeft.
Weeg dit ’s morgens af en geef gedurende de dag alleen van deze voeding en niets anders! Als de kat naast brokken nog blikvoer krijgt, haal dan de helft van de hoeveelheid brokken af.
Door de kat, d.m.v. voedselverrijking, veel meer te laten bewegen, zou het dier af moeten vallen. Weeg het dier elke 3 weken om te zien of er resultaat geboekt wordt.
Wist u dat een kat na castratie (bij poes en kater) 25-30 % minder eten nodig heeft omdat de stofwisseling verandert?
Geef, als u het idee heeft dat uw kat niet wil werken voor het eten, niet te snel op!
Sommige katten hebben even nodig voor ze het snappen of moeten regelmatig uitgedaagd worden door steeds iets nieuws aan te bieden.
Door voedselverrijking aan te bieden is uw kat minder gefrustreerd, minder gestrest, levendiger en vooral gelukkiger!
Natte voeding aanbevolen
Droge voeding, brokken, worden vaak als hoofdvoeding gegeven. Voor voedselverrijking is brok ideaal, maar er zitten ook nogal wat nadelen aan uitsluitend droge brok geven. Brokjes bevatten zo’n 10% vocht, terwijl een kat normaal gesproken een groot deel van zijn vochtbehoefte uit de voeding haalt. Van nature drinken katten niet snel extra om dit te compenseren en dat maakt ze gevoeliger voor urinewegproblemen.
U kunt de kat stimuleren meer vocht op te nemen door de brokken geweekt aan te bieden, natvoer te geven en meer drinkmogelijkheden aan te bieden. Houdt er daarnaast rekening mee dat katten liever niet drinken op de plek, of vlak bij de plek, waar ze eten. Een waterfontein is ook een prima stimulans voor de kat om meer te drinken. In een dergelijk apparaat wordt doorlopend het water gefilterd en zuurstof aan het water toegevoegd.