Fietsen en bewegen samen met uw hond
Elke dag een lange wandeling
Honden moeten elke dag meerdere malen uitgelaten worden, maar er is een groot verschil tussen uitlaten en wandelen. Met uitlaten bedoelen we het gebruikelijke rondje, waarbij de hond kan plassen en poepen. Maar naast het gewone uitlaatrondje is het ook heel belangrijk dat er gewandeld wordt met de hond. En dan elke keer een andere route, zodat de hond lekker alert blijft. Wandel met een gezonde hond het liefst minstens een uur en het liefst ook op plekken waar de hond lekker los kan lopen. Rennen is voor een hond heel belangrijk, want het dier moet zijn energie kwijt kunnen.
Fietsen met een hond
Maar er zijn nog veel meer leuke dingen die u kunt doen met uw hond. Bijvoorbeeld fietsen, met de hond netjes naast de fiets. Natuurlijk dient u dit eerst met de hond te trainen. Stap 1 is om uw hond aan de fiets te leren wennen. Neem de fiets in de hand en laat uw hond aan de rechterkant van de fiets lopen. Zelf loopt u aan de linkerkant naast de fiets. En dan gewoon wandelen. De hond moet leren om netjes naast de fiets te blijven lopen en hij moet leren dat het voorwiel naar links en naar rechts beweegt en dat hij daar dus achter moet blijven. Wanneer u ziet dat uw hond het snapt en netjes naast de fiets blijft, is het tijd voor stap 2. U gaat nu op de fiets zitten met uw hond aan de rechterkant naast de fiets. U gaat eerst op een langzaam tempo fietsen, zodat u goede controle over de hond hebt. Wanneer de hond het netjes doet, kunt u het tempo gaan verhogen. Het is veiliger om de riem van uw hond aan een fietsbeugel vast te maken dan het zelf vast te houden tijdens het fietsen.
Het is ras afhankelijk wanneer u met de hond kunt gaan fietsen. Over het algemeen is het zo dat kleinere rassen sneller zijn uitgegroeid en dus eerder naast de fiets kunnen. Maar u kunt uw pup natuurlijk wel al laten wennen aan de fiets en aan het verkeer door het naast de fiets te laten lopen.
Afhankelijk van de leeftijd moet u de afstand bepalen. Met een jonge hond moet u maar een klein blokje gaan fietsen, met een volwassen hond kunt u beginnen met bijvoorbeeld een kilometer. Ga niet gelijk elke dag fietsen, maar begin bijvoorbeeld met drie keer in de week. De afstand dient langzaam uitgebreid te worden. Wanneer u en uw hond wat meer getraind zijn kunt u heerlijke afstanden fietsen met de hond. Let wel op: Controleer regelmatig de voetzolen om te zien of er geen slijtage optreedt. Wanneer het boven de 20 graden is buiten, wordt het asfalt te heet voor de voetzolen van honden.
Kickbike
Vindt u fietsen maar niks, maar wilt u wel bewegen met uw hond? Denk dan eens aan een kickbike. Dit is een step voor volwassenen met voor een groot wiel en achter een klein wiel. Dit is een ontzettend leuke manier om te bewegen met de hond en het is ook supergoed voor uw eigen conditie. Net zoals bij fietsen begint u hier weer eerst met het aanleren. Maar eerst is het belangrijk dat u uw kickbike onder controle hebt voordat u de hond er naast zet. Wanneer dit goed gaat, begint u bij stap 1, dus het wandelen naast de Kickbike. Wanneer dit goed gaat, gaat u op de kickbike staan en gaat u voorzichtig steppen. En zo bouwt u het langzaam op totdat de hond en u aan elkaar gewend zijn op de kickbike. Door heel Nederland kunt u trouwens workshops volgen “steppen met de hond”.
Hardlopen met de hond
Voor de heel sportieve mensen is het ook fantastisch om lekker te gaan hardlopen met uw hond. Maar ook hier geldt dat dit langzaam aangeleerd dient te worden. Dus eerst wandelen zodat de hond leert om netjes naast u te lopen zonder te trekken. In geval van het hardlopen loopt u aan de linkerkant van de weg (dus tegen het verkeer in). De hond loopt tussen u en de berm in, zodat hij veilig is voor het verkeer. Wanneer de hond netjes naast u loopt, dan gaat u het tempo langzaam opvoeren. Leer de hond ook dat er maar een paar momenten zijn wanneer hij mag poepen en/of plassen, want het loopt niet lekker als hij tijdens het hardlopen elke keer moet stoppen. Ook dit kun je heel makkelijk aan de hond leren. Hardlopers hebben toch vaak een warming up, en in dit geval kunt u het eerste stuk gewoon wandelen, zodat de hond zijn behoeften kan doen. Wanneer hij dit gedaan heeft kunt u gaan beginnen met hardlopen. Zorg er in de donkere dagen wel voor dat behalve u ook de hond goed zichtbaar is d.m.v. een lichtje en/of reflecterende riem.
Andere sporten
Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om te bewegen met uw hond. Denk aan Flyball, behendigheid, speuren, etcetera. Vast heel veel bewegingsplezier met uw hond(en)!