Gewrichtsslijtage (artrose) bij honden
Geregeld zien wij gewrichtsproblemen bij de hond en kat. Drie veel voorkomende groepen van gewrichtsproblemen zijn: rasgebonden gewrichtsafwijkingen, afwijkingen t.g.v. een blessure of ongeluk en ouderdomsartrose. Tegenwoordig geven wij vaak het advies om naast bewegingsaanpassingen en eventuele medicatie (ontstekingsremmende pijnstillers) de voeding aan te passen met bijvoorbeeld voedingssupplementen.
Rasgebonden gewrichtsproblemen
HD (heupdysplasie) is één van de bekendste rasgebonden gewrichtsproblemen, gezien bij grote rassen zoals bijvoorbeeld de Labrador Retriever en de Duitse herder. Dit is een aangeboren aandoening waarbij de heupkop niet goed in de heupkom past. Hierdoor ontstaat instabiliteit in het heupgewricht. Er komen echter meer rasgebonden gewrichtsafwijkingen voor die gebaseerd zijn op een verkeerde bouw van het gewricht. We zien bijvoorbeeld ook elleboog- of schouderproblemen bij honden op jonge leeftijd. De verkeerde bouw van het gewricht zorgt dan voor een overbelasting van het gewrichtskraakbeen waardoor vervroegde slijtage ontstaat. Hierdoor ontstaan kraakbeendefecten en botwoekeringen, die pijn en stijfheid veroorzaken. Soms kan een operatie de pijn verlichten, bijvoorbeeld wanneer een los stukje kraakbeen uit het gewricht verwijderd kan worden. Een volledig gezond gewricht zal het dier echter niet meer krijgen. Met o.a. bewegings- en eventueel dieetmaatregelen kan wel geprobeerd worden het dier zo goed mogelijk te laten functioneren (zie verder). Gelukkig komen deze rasgebonden afwijkingen steeds minder voor dankzij een beter fokbeleid.
Gewrichtsproblemen t.g.v. een blessure of ongeluk
Ook na een misstap, ongeluk of overbelasting kan een dier artritis (gewrichtsontsteking) of erger krijgen. Afhankelijk van de schade kan dit resulteren in een chronische, langdurige artritis, ook wel artrose genoemd. Artrose gaat ook gepaard met verdere gewrichtsslijtage.
Ouderdomsartrose
Een laatste veel voorkomende vorm van artrose, de ouderdomsartrose, is voor veel mensen herkenbaar: denk aan ouderen in verzorgingscentra die na de koffiepauze weer even moeite hebben om met of zonder rollator terug te lopen naar hun kamer en na enkele stappen weer soepeler lopen. Ook bij dieren treden herkenbare dingen op: de oudere hond of kat die steeds minder makkelijk overeind komt, de auto niet meer inspringt of minder ver wil wandelen (hond) of niet meer het aanrecht opspringt (kat). Bij mens en dier slijten de gewrichten gedurende het leven. Kenmerkend voor deze ouderdomsartrose is dat de gewrichten stijf en soms pijnlijk zijn na een tijdje gezeten te hebben en dat het bewegen weer wat makkelijker gaat na een tijdje gelopen te hebben. Helaas hoort dit probleem bij de ouderdom, maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het bewegen te vergemakkelijken en de pijn te verlichten.
Therapie
In de eerste plaats geldt voor alle gewrichtsproblemen dat het belangrijk is de beperkingen van het dier te accepteren. Overmatige inspanning en wilde spelletjes laten de volgende dag de gevolgen zien: de gewrichtsontsteking is verergerd en het dier heeft meer pijn. Beter is het de hond vaker, maar minder intensief te laten bewegen. Beter vaker een rondje in de buurt, dan 2 uur door het bos te lopen en rennen. Naast de fiets lopen is ook een mogelijkheid; de hond loopt dan immers “rechtuit” en de gewrichten worden dan minder zwaar belast. Zwemmen is ook een goede beweging voor de hond. Let er wel op dat de hond makkelijk het water in en uit kan lopen. Soms is het nodig het dier af te laten vallen, hoe minder kilo’s het dier hoeft te dragen hoe beter natuurlijk.
Wanneer het dier veel last van artrose heeft, geeft soms het dagelijks geven van een ontstekingsremmer (een “NSAID”) verlichting . Dit soort middelen hebben een direct pijnstillend effect en, mogelijk nog belangrijker voor de lange termijn, zij remmen de ontsteking in het gewricht. Hierdoor verbetert de functie van het gewricht. De kwaliteit van de gewrichtssmerende vloeistof wordt beter en de beweeglijkheid van het gewricht neemt toe.
De laatste jaren worden ook steeds vaker voedingssupplementen gegeven zoals glucosamine en chrondrotoïnesulfaat: “kraakbeenondersteunende stoffen”. Ook extra toegevoegde omega 3 vetzuren ondersteunen de ontstekingsremming en dus ook de pijnstilling. Deze middelen kunnen als poeder of tablet toegevoegd worden aan het gewone dieet. Verschillende voederfabrikanten hebben een voer ontwikkeld waar deze en andere middelen in verwerkt zijn. Deze middelen en voeding zijn bij ons verkrijgbaar.
Eind 2013 is een nieuw product beschikbaar gekomen voor honden. Het is een smakelijke tablet dat UCII bevat. Dit middel zorgt er voor dat de ontsteking en afbraak van het kraakbeen wordt geremd. Ook dit voedingssupplement is bij ons verkrijgbaar.
Voorop staat dat de aanpak van artroseklachten een “totaalaanpak” dient te zijn. Dus zolang er geen rollators voor honden zijn is het goed om m.b.v. een speciaal bewegingspatroon, dieet en eventueel medicatie de honden zo soepel mogelijk te laten bewegen!