Honden training
Eind augustus, begin september zit de zomervakantie er weer op, het nieuwe schooljaar breekt aan. Via spandoeken worden wij er dan op gewezen: “Wij gaan weer naar school”.
Steeds meer honden gaan naar school en dit is inmiddels een maatschappelijk geaccepteerd fenomeen. Met je hond naar de les heeft meerdere positieve effecten. Ten eerste: het versterkt de baas-hond relatie. Op een leuke manier bezig zijn maakt dat je hond het leven als positief ervaart en dus vrolijk zal zijn. Ten tweede komt de hond met veel soortgenoten in aanraking. Dit bevordert goed communiceren met andere honden. Ten derde zijn zowel baas als hond lekker buiten wat natuurlijk voor beiden gezond is.
De basiscursus
Steeds meer eigenaren gaan met hun pup naar puppycursus. Op een puppycursus draait het vooral om socialiseren met soortgenoten en starten met de basisprincipes van het opvoeden van je hond. De meest basale commando’s als ‘zit’, ‘hier’ en ‘af’ worden geleerd. Vooral voor eigenaren die voor het eerst een hond hebben is een puppycursus erg leerzaam. Wanneer men de smaak te pakken heeft, kan men na de puppycursus verder gaan. Zo kan men zelfs diploma’s gaan halen, zoals “Gehoorzame hond 1”. Na het volgen van een aanvullende cursus kent de hond meer dan de eerder genoemde basale commando’s. De cursus zorgt er voor dat je je hond onder verschillende omstandigheden onder controle hebt en de hond meer voor je kan laten doen.
Het vervolg
De gehoorzaamheidscursussen houden op een bepaald niveau op. Toch zijn er dan nog vele mogelijkheden om met je hond “onderwijs te volgen”. Zo kun je met je hond jachttraining gaan volgen. Jachthonden als Labrador Retrievers vinden het fantastisch om een (nep)prooi te moeten zoeken en vervolgens te komen brengen.
Een andere tak van hondensport is de IPO. Deze afkorting staat voor Internationale Prufungs Ordnung. Zoals uit de naam al blijkt is dit een type training die afkomstig is uit Duitsland. Tijdens de IPO trainingen worden 3 disciplines getraind: speurwerk, appèl en manwerk. Je moet als hond (en eigenaar) wel stevig in je schoenen staan. Voor de honden is het fysiek zwaar terwijl de eigenaar in staat moet zijn de hond continu onder controle te houden. Vooral bij het manwerk (pakwerk), waarbij de hond in een mouw moet bijten zijn mensen geneigd te denken dat de honden er agressief van worden, maar niets is minder waar. Alle disciplines worden met een vrolijke hond getraind. Wanneer blijkt dat er gemeende agressie meespeelt, wordt de hond van training uitgesloten.
Wat de laatste jaren sterk in opkomst is, is behendigheid en Flyball.
Bij “Behendigheid” train je je hond een parcours af te leggen waarbij de hond over schuttingen moet springen, zigzaggend door paaltjes moet lopen en door tunnels moet kruipen. Een uitermate goede manier om samen met je hond bezig te zijn, want tijdens de run rent de eigenaar mee om de hond te sturen.
Flyball is een teamsport. Het is de bedoeling je hond zo snel mogelijk een bal te laten ophalen die in een houder van een apparaat zit. De hond krijgt de bal door op een knop te duwen. Daarna moet de hond weer snel terug rennen zodat een teamgenoot kan gaan. Uiteraard wint het snelste team.
Naast deze “amateurscholen” is er ook onderwijs voor de “professionals”, de blinde geleidehonden en andere hulphonden. Ook deze honden zitten op school, maar van een duidelijk hoger niveau. Dat kan ook niet anders, gezien het takenpakket waaraan ze moeten voldoen willen ze slagen voor hun examen. Het is voor een goede zaak, want vele mensen zijn enorm geholpen met de hulp die deze honden kunnen bieden.
Wij wensen u en uw dieren een goed schooljaar toe!