Kat meenemen op vakantie of laten verzorgen?
De vakantie staat voor de deur. De bestemming is bepaald en ook over de zorg voor het huisdier is nagedacht. Konijnen, cavia’s en andere kleine dieren blijven bijna altijd thuis en worden door familie of buren verzorgd. Ook katten worden vaak thuis gelaten; Ze gaan in elk geval zelden mee met vakantie. Katten vinden het erg fijn om in hun eigen omgeving te blijven. Soms worden ze ondergebracht in een dierenpension. Honden gaan soms mee met vakantie, soms gaan ze logeren in een pension en soms worden ze verzorgd door familie of kennissen. We willen graag aandacht vragen voor een paar zaken die op het laatste moment vaak nog geregeld moeten worden en waar lang niet altijd aan wordt gedacht.
Afspraken maken over verzorging en calamiteiten
Huisdieren, die thuis of op een logeeradres worden verzorgd, kunnen ziek worden en soms ook overlijden. We adviseren u dringend hierover goede afspraken te maken met degene die voor het dier zorgt. In welke gevallen moet de eigenaar op het vakantieadres worden gebeld? Of wil men juist niet worden gebeld en laat men alles in vertrouwen over aan de oppas of het dierenpension? Wat moet er met het dier gebeuren, mocht het onverhoopt overlijden? Zijn er grenzen aan de dierenartskosten die gemaakt kunnen worden en kan de oppas die kosten later probleemloos declareren bij de eigenaar? U kunt natuurlijk ook rechtstreeks met uw dierenarts goede werkafspraken maken. Vaak werkt dit nog het beste. In onze kliniek maken we hiervan dan een aantekening in de patiëntenkaart. Dierenpensions werken vaak met eigen dierenartsen. Vraag in dat geval altijd om een uitdraai van de patiëntenkaart, als een dier ziek is geweest en er een dierenarts hulp heeft verleend. Verder zijn wij altijd bereid uw huisdier te helpen, ook al is het ondergebracht in een dierenpension. U moet dat dan wel nadrukkelijk melden bij dat pension en liefst ook met ons werkafspraken hebben gemaakt.
Pensionopname
Een pension zoeken
Besluit u naar een pension op zoek te gaan, let dan op de volgende zaken. In schoolvakanties zitten pensions vaak vol, dus zeer tijdig reserveren is raadzaam. U moet een goed gevoel hebben over het pension. Hygiëne, ruimte, aandacht en “katvriendelijkheid” (schuilhuisjes, priveverblijven of kleine groepen, etc.) zijn natuurlijk belangrijke criteria. U kunt uw kat vooraf laten proefdraaien. Ook een pension stelt eisen aan chippen, vaccins, ontwormen en ontvlooien. Tijdig overleggen dus, veel eigenaren bespreken zelfs een jaar vooraf!
Vaccinaties
Katten die in pension gaan moeten zijn ingeënt tegen kattenziekte. Dit is wettelijk verplicht. Gelukkig stellen de meeste pensions meer eisen. We raden u aan om uw kat ook tegen niesziekte, Bordetella en eventueel Chlamydia (afhankelijk van het pension) in te laten enten. De vaccinaties tegen niesziekte, kattenziekte en Chlamydia worden als injectie gegeven. De vaccinatie tegen Bordetella wordt als een druppel in de neus toegediend, met een spuitje zonder naald. Ons advies is om uw kat minimaal 4 weken voor de pensionopname te laten vaccineren.
Dieren meenemen op reis
Voor veel katten is reizen een stressvolle gebeurtenis. Wanneer katten dit van jongs af aan gewend zijn gaat het vaak beter. Vervoer uw kat in een kattenmand of bench. Tijdens de reis kunt u het beste maar hele kleine beetjes eten geven. Bied ook regelmatig vers water aan, u kunt dit het beste zelf meenemen voor onderweg. Vergeet niet voldoende eigen voeding voor uw dier mee te nemen, want overschakelen op een andere voeding na een lange reis is vragen om maagdarmproblemen! Ook is het verstandig vooraf of in ieder geval bij aankomst de diergeneeskundige zorg in kaart te brengen. Waar is de dichtstbijzijnde dierenarts in dit voor mij vreemde oord?
Dieren meenemen naar het buitenland
Invoereisen
Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Katten die mee gaan naar andere landen binnen de EU moeten minimaal 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Ze moeten bovendien zijn gechipt en u moet in bezit zijn van het officiële Europese dierenpaspoort. Hoe de invoereisen per land geregeld zijn voor de landen van de EU en voor de overige landen in en buiten Europa kunt u vinden op de site van het LICG, www.licg.nl
Houd rekening met het volgende:
- Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
- Controleer ook of er extra eisen gelden om uw dier weer mee terug te mogen nemen naar Nederland. Dit geldt vaak bij landen buiten de EU. In een aantal gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen.
- Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist!
- De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland, voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.
Advies op maat
Of u uw kat thuis laat met verzorging, naar een pension brengt of mee neemt op vakantie, we geven u graag advies op maat. We wensen u en uw huisdier een plezierige en probleemloze vakantie toe!