Voor katten kan een bezoek aan de dierenarts stressvol zijn. Het begint thuis al wanneer een kat in de vervoersmand geplaatst moet worden. Onderweg naar de dierenarts laat het arme dier luid miauwend horen liever niet vervoerd te worden. En in een dierenkliniek kan een wachtkamer of spreekkamer stressvol zijn.

Gelukkig is er tegenwoordig wereldwijd steeds meer aandacht voor kattenwelzijn. We weten dat katten niet graag (stevig) vastgehouden worden en veel katten niet graag geaaid worden. Ook weten we dat katten eerst rustig willen wennen en in hun eigen tempo een nieuwe omgeving willen onderzoeken. En die agressieve kat? Die is gewoon erg bang!

Daarom is het erg belangrijk hier rekening mee te houden tijdens een bezoek aan de dierenarts. We willen u in dit artikel graag tips geven over het vervoeren van uw kat(ten) naar de kliniek. Daarnaast kunt u lezen hoe wij stress bij uw kat(ten) zoveel mogelijk proberen te voorkomen in de kliniek. Wij zijn geen gecertificeerde “Cat Friendly Clinic”. Dat is helaas door de indeling van de kliniek niet haalbaar. Wij kunnen bijvoorbeeld geen aparte wachtkamer voor katten realiseren. Wij doen echter wel ons uiterste best katvriendelijk te werken. Daar kunt u in dit artikel over lezen.

Vervoer naar de kliniek

Kies een transportbox (reismand) uit waar uw kat makkelijk in en uit te halen is. Transportboxen, waarvan de bovenkant open kan zijn vaak erg makkelijk; Katten laten zich hier vaker rustig inzetten. Kunststof manden met een deurtje aan de voorkant zien we veel en werken ook vaak prima. Rieten manden met een ronde opening aan de zijkant raden we af. Katten laten zich hier vaak moeilijk uit halen en ze zijn moeilijker schoon te maken.

We raden u aan uw kat ruim op tijd aan de reismand te laten wennen. Zet de reismand al dagen of liever weken van tevoren in de woonkamer. Plaats er een dik zacht kleed in, bijvoorbeeld een kleed dat al in een favoriet mandje heeft gelegen en een vertrouwde geur heeft. Geef uw kat regelmatig kattensnoepjes of een paar brokjes in de mand. U kunt eerst de bovenhelft van de mand eraf halen, als u denkt dat uw kat dat prettiger vindt. En deze er na gewenning weer op zetten. Plaats de reismand op een rustig plekje en het liefst op een verhoging. Dat vinden katten prettig. Nienke, onze assistente, had de reismand áltijd in de woonkamer staan en dit was een favoriet ligplekje van haar kat. U kunt regelmatig wat Feliway® (“rustgevende feromonen”) in de mand sprayen.

Wanneer uw kat gewend is aan de reismand is het hier makkelijker in te plaatsen. Gaat het toch moeilijk probeer het dan eens achterwaarts: Eerst de achterhand en als laatste pas de kop. Of plaats de mand met de opening naar boven en laat uw kat hier in zakken met de achterpoten eerst. U kunt een extra handdoekje in de mand stoppen, zodat uw kat zich hier eventueel onder kan verstoppen. Het is ook aan te raden een handdoek over de bak heen te leggen. Op deze manier krijgt uw kat minder prikkels. Zit uw kat in de mand laat de mand dan even staan, zodat hij of zij rustig wordt.

Om uw kat te laten wennen aan autorijden kunt u regelmatig een stukje rijden met het dier en weer naar huis gaan. Zet de reismand in de auto op een stevige plek; op de voetenruimte of op een stoel/bank met de gordel erom heen. We raden u aan rustig te rijden en geen harde muziek aan te zetten. Loop rustig met de reismand, zodat uw kat niet heen en weer geslingerd wordt.

Zijn deze voorzorgsmaatregelen niet genoeg en is uw kat ook in de kliniek erg bang, dan is het ook mogelijk uw kat van tevoren in overleg met ons een angstremmend middel te geven.

 

Katvriendelijk werken

Op afspraak / kattenspreekuur / visites

Veel katten vinden het niet prettig samen met honden in een wachtkamer te moeten verblijven. Wij bieden de volgende mogelijkheden om contact tussen honden en katten te voorkomen:

Vanaf 6 september 2016 plannen wij op dinsdagavond tussen 18.30-19.30 uur alleen afspraken voor katten, konijnen en knaagdieren. Het is wel mogelijk dat we vanwege een spoedgeval toch een hond of honden naar de praktijk laten komen. We zullen de hond(en) dan, wanneer mogelijk, meteen naar een andere behandelkamer brengen, zodat er maar kort contact is tussen honden en katten. Dit zal niet vaak gebeuren.

-Op andere dagdelen in de week bieden we een “afspraak op maat bij stress” aan voor bange katten. Daar bedoelen we mee dat we afspraken voor bange katten niet plannen vóór of na een hondenconsult. We proberen wachttijden te voorkomen, maar wanneer u toch even moet wachten, kan dit in een lege behandelkamer. Op deze manier kan uw kat even acclimatiseren. U dient wel bij het maken van de afspraak aan te geven dat uw kat snel bang is en u een “afspraak op maat” wilt. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

-Is het nodig even in de wachtkamer te wachten, dan raden wij aan de kattenmand op de daarvoor bestemde verhoging te plaatsen. Katten zitten liever op een verhoging om overzicht te houden en zich veiliger te voelen. We hebben schone handdoeken liggen en een spray Feliway® om de handdoeken mee in te sprayen. De handdoeken kunnen over de vervoersmand heen gedrapeerd worden.

-Uw kat in uw eigen huis laten onderzoeken door de dierenarts is ook een mogelijkheid. Een visite is geschikt voor kleine medische problemen, vaccinaties en voor een euthanasie van een dier. Wanneer uw kat ziek is is het verstandiger uw kat in de kliniek te laten onderzoeken. In de kliniek hebben we immers alle faciliteiten om uw kat goed te onderzoeken en behandelen.

Tijdens het consult

Voordat een kat in de behandelkamer komt sprayen wij Feliway® op de behandeltafel. We raden u aan een kleedje met een vertrouwde geur voor de kat mee te nemen, zodat we deze op tafel kunnen leggen. We benaderen uw kat rustig en proberen hem of haar zo min mogelijk vast te houden. Wanneer een dier bang is en het onderzoek het toelaat dimmen we de lichten. Bloedafname doen we bij voorkeur zonder al te veel fixatie.

Katten zijn een meester in het verbergen van ziekte en pijn. Daarom adviseren wij eigenaren altijd met hun kat langs te komen wanneer zij bijvoorbeeld plassen in huis, veel miauwen of ander afwijkend gedrag vertonen. Dat kan door pijn of ongemak veroorzaakt worden! Alle katten worden tijdens een consult gewogen, om bij onverwacht afvallen naar een oorzaak te zoeken.

Bij het voorschrijven van medicijnen kijken we samen met de eigenaar welke medicatie het makkelijkst is toe te dienen bij het dier. We hebben verschillende smakelijke medicatie in huis, vloeibaar en als tablet. Ook Easypill® is voor veel katten een uitkomst. Dit is een smakelijke kneedgom dat om een tabletje heen gevouwen kan worden en de tablet luchtdicht afsluit. Wanneer het niet anders kan leggen we uit hoe een tablet in de bek ingegeven moet worden. Soms is het ook mogelijk dat we alleen injecties geven en de eigenaar thuis geen medicatie hoeft toe te dienen.

Het is belangrijk dat katteneigenaren weten waar hun kat behoefte aan heeft. Daarom geven wij eigenaren, zeker wanneer zij met een kitten langskomen, adviezen over kattenwelzijn. Bijvoorbeeld:

Algemene adviezen over katten welzijn

-Geef uw kat dagelijks droge EN natte voeding. De meeste katten drinken niet veel uit zichzelf en door natte voeding te geven krijgen ze meer vocht binnen. Katten drinken niet graag op de plek waar ze eten. Het is dus beter om de etens- en drinkbakjes op verschillende plekken in huis te zetten. We adviseren meerdere drinkbakjes in huis te zetten. Dat stimuleert de wateropname.

-Om honger en overgewicht te voorkomen is het het mooiste om kleine porties eten verdeeld over de dag te geven. We raden aan voedselverrijking toe te passen (lees meer hierover). We hebben een zelf geschreven folder hierover gemaakt en geven deze vaak aan eigenaren mee. En speel met uw kat; laat het jagen, etcetera.

-We raden u aan meerdere kattenbakken (het aantal katten + 1) in huis te zetten. Zet deze op verschillende, rustige plekken in huis. De kattenbak dient minimaal 1.5 keer langer dan de kat te zijn. Schep dagelijks urine en poep eruit en maak de bakken bij voorkeur ook dagelijks schoon of in ieder geval meerdere keren per week.

-Zorg voor meerdere slaapplekken voor de kat in huis, bij voorkeur op hoogte. U maakt u kat ook gelukkig met voldoende, goede krabmogelijkheden in huis.

U kunt meer informatie hierover vinden op de website http://www.licg.nl/30z/praktisch/kat.html

In opname

In onze opname hebben we de beschikking over meerdere opnamehokken. Deze hebben afgeronde randen, waardoor ze goed te reinigen zijn. We hebben geen aparte honden- en kattenopname. Daarom zorgen we er voor dat honden na een operatie zo snel mogelijk, wanneer verantwoord, naar huis gaan. In de opname staat een Feliway® verdamper aan. We dimmen de lichten in de opname wanneer mogelijk en houden de deur dicht. Dit zorgt voor meer rust.

We plaatsen een “kattenhuisje” in de opnamehokken voor de katten. Hier leggen we een “soft bedding” in en ook bovenop het huisje komt een kleed. Sommige katten vinden het fijn zich hier in te verstoppen en andere liggen hier graag bovenop. Voor katten die langere tijd in de opname blijven hebben we grote opnamehokken waar plaats is voor een kattenbak, een drinkbakje en meerder etensbakjes en het “kattenhuisje”. We hebben een groot assortiment aan voer, zodat we katten verschillende soorten kunnen aanbieden.

Kattengeneeskunde

Ons patiëntenaanbod bestaat voor ongeveer de helft uit katten. We behandelen dus heel veel katten! Om goed up to date te blijven volgen alle medewerkers regelmatig nascholing, ook op het gebied van kattengeneeskunde. Dierenarts van der Wijden en dierenarts van der Kolk zijn aangesloten bij het Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (zie https://www.knmvd.nl/artikel/10836948). Justa van der Kolk is aangesloten bij een internationaal kattenforum, waar nieuwe ontwikkelingen in de kattengeneeskunde worden besproken en elkaar vragen worden gesteld. Hier zijn ook specialisten bij aangesloten. Nienke Versluis, assistente, volgt de opleiding tot Tinley gedragstherapeute. Wanneer nodig verwijzen wij katteneigenaren naar een dierenarts-specialist of naar een kattengedragstherapeut.

Om katten goed te kunnen behandelen hebben we naast een digitaal röntgenapparaat, een operatiekamer met velerlei bewakingsapparatuur, een echoapparaat en bloedanalyse-apparatuur (Spotchem EZ, Spotchem EL en een V-Sight) een aantal apparaten speciaal geschikt voor katten:

  • Aangezien katten vaak gebitsproblemen hebben, beschikken we over een dentaal röntgenapparaat en een professionele “gebitsunit”. Wij hebben extra nascholing gevolgd om gebitsbehandelingen bij katten goed en professioneel uit te voeren. (lees meer..)
  • Een veelvoorkomende ziekte bij katten is hyperthyroïdie, oftewel een te snel werkende schildklier. In onze behandelkamer staat een apparaat genaamd “Solo” waarop we een schildklierhormoon-bepaling kunnen uitvoeren. (lees meer..)
  • Ook een verhoogde bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening bij katten. We meten de bloeddruk bij katten met een apparaatje dat bijna geluidloos de bloeddruk meet. Hierbij hoeft het dier nauwelijks vast gehouden te worden. (lees meer..)
  • Plotse blindheid wordt bij katten vaak veroorzaakt door een bloeding achter het netvlies. Wij hebben de mogelijkheid om een retinoscopie uit te voeren.

Samenvattend

Wij zijn gek op katten en weten wat een bijzondere dieren het zijn. Samen met u willen we zo goed mogelijk voor hen zorgen. Wilt u bij het maken van de afspraak aangeven dat uw kat bang is? Dan kunnen we een passende afspraak maken. Wilt u ons ook vertellen wat uw kat prettig vindt? Wij geven u graag advies, zoals u hierboven gelezen hebt.

Pin It on Pinterest

Share This