Overgewicht van uw kat
Overgwicht komt veel voor
Overgewicht of obesitas komt niet alleen voor bij mensen maar steeds vaker ook bij dieren. Veel viervoeters zoals honden, katten en konijnen hebben hiermee te maken en niet zonder gevaar. Dieren met overgewicht lopen meer risico op het krijgen van gezondheidsproblemen, zoals blaas- en hartproblemen, pijn aan de gewrichten en problemen met de vacht en huid. Daarnaast lopen dieren met overgewicht meer kans op een complicatie tijdens een narcose of operatie.
Wanneer is een kat te dik?
Vaak is het voor eigenaren moeilijk te beoordelen wanneer hun huisdier kampt met overgewicht. Hoewel er allerlei tabellen bestaan waarop het ideale gewicht van verschillende rassen staan vermeld, is het beter gewoon naar het dier zelf te kijken. Normaal gesproken is uw kat op het juiste gewicht wanneer bij het strijken over de zijkant van de borst de ribben makkelijk te voelen zijn. Dieren met een ideaal gewicht hebben een slanke buik en wanneer ze van bovenaf of van opzij worden bekeken is een taille te zien. Zie de beoordelingsschalen hierboven. Bij twijfel kunt u dit natuurlijk ook altijd laten beoordelen door een dierenarts of –assistente.
Uw kat laten afvallen
Begeleiding
Mocht de conclusie zijn dat uw kat te zwaar is, dan doet u er goed aan om het dier te laten afvallen. Wij willen u graag hierover adviseren en u en uw huisdier hierbij begeleiden. U kunt vrijblijvend een afspraak maken met één van onze assistenten of dierenartsen. Hieronder volgen algemene tips, maar beter is het natuurlijk samen met één van ons een afvalprogramma op maat te maken. We noemen dit programma de “Pet Fit Club” en wordt georganiseerd door Mirjam. U bent welkom!
Minder voeren
Het laten afvallen van katten dient voorzichtig te gebeuren. Wanneer het afvallen te snel gaat kan de kat leverproblemen krijgen. Kijk op de verpakking wat een dier van het gewicht dat u voor uw kat wilt bereiken mag eten. Probeer deze hoeveelheid voer per dag precies af te wegen m.b.v. een maatbeker van de voederfabrikant of een keukenweegschaal. Het is handig om de kat na ongeveer 2 maanden weer te wegen. Afhankelijk van het resultaat kan de hoeveelheid voer per dag aangepast worden. Katten (zeker de minder actieve) hebben vaak minder voer nodig dan de fabrikant adviseert! We adviseren de daghoeveelheid voer in kleinere porties, verdeeld over de dag, aan uw kat te geven. Katten in het wild zijn gewend zeer vaak kleine porties te eten per dag. Het is het mooiste dit voor huiskatten na proberen te bootsen.
Voerverrijking
Met bijvoorbeeld een “fitnessballetje”, een balletje waar de kat mee moet spelen om er vervolgens brokjes uit te krijgen, zijn sommige katten actiever te maken. Tips om uw kat actiever met het eten bezig te laten zijn leest u op onze website bij “Voedselverrijking”.
Vaak is het slim een combinatie te geven van brokken en blikvoer. Dit laatste voer geeft de kat een beter verzadigingsgevoel, er zit naar verhouding immers meer water in.
Speciale voeding
Er zijn afvaldiëten bij ons verkrijgbaar. Er zijn caloriearme, vezelrijke voeders, eiwitrijke, koolhydraatarme voeders en voeding die door de samenstelling de stofwisseling veranderen. Afvaldiëten helpen u sterk uw dier te laten afvallen.