Plassen in huis
Sproeien in huis
Het sproeien van urine om het territorium af te bakenen is normaal gedrag voor kater en poes. Het is een belangrijk communicatiemiddel voor de kat. Met een opgeheven, trillende staart plast het dier tegen een verticaal oppervlak. Vaak trappelt de kat hierbij met zijn achterpoten. Gelukkig sproeien de meeste katten alleen buitenshuis aan de randen van het territorium. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat ook binnenshuis gaat sproeien. Aangezien hormonen een rol spelen kan het castreren van katers en poezen op 6 maanden leeftijd veel problemen voorkomen. Echter ook bij stress of pijn kunnen katten gaan sproeien in huis. Denk aan stress door een verbouwing, vervelende buurtkatten voor het raam of ruzie met een andere kat in huis of pijn ergens in het lichaam. Door te sproeien in huis vertelt een kat dat er wat aan de hand is.
Aanpak sproeien in huis
Om medische problemen uit te sluiten raden we u aan uw dier te laten controleren door een dierenarts. Voor de zekerheid controleren we dan meteen de urine om te zien of uw kat misschien een blaasontsteking heeft.
Urine opvangen: Katkor is bij ons verkrijgbaar. Dit zijn plastic korrels die u in een schone kattenbak kunt leggen. Wanneer uw kat dan op de bak plast, is de urine met een spuitje op te zuigen. Als er verse urine op de grond ligt, kunt u dit ook met een spuitje opzuigen.
Wanneer uw kater of poes nog niet gecastreerd is, dient dit zo snel mogelijk te gebeuren. Hoe langer een kat al sproeit, des te groter de kans dat het sproeien een gewoonte wordt voor de kat. Probeer na te gaan of er een stressfactor bestaat voor de kat. Kunnen er vreemde katten in de tuin komen? Gaan er vreemde katten uitdagend buiten voor het raam zitten? Of nog erger, kunnen vreemde katten via het kattenluik in huis komen? Zijn er mogelijk spanningen tussen uw eigen katten onderling? Is de kat bang voor kinderen? Wordt er verbouwd? Wordt uw kat voldoende uitgedaagd door spelletjes en zijn omgeving?
We raden kattenluikjes aan die het unieke chipnummer van uw kat herkennen. Voor andere katten blijft het gesloten. Mogelijk kunt u het zicht op de straat of tuin voor uw kat verhinderen d.m.v. folie op het raam. Wanneer uw kat bang is voor kinderen is het belangrijk dat hij of zij altijd de ruimte heeft om weg te gaan. Leer uw kind de kat niet te storen tijdens eten, slapen of een kattenbak bezoek. Kort gezegd: probeer stress voor uw kat te voorkomen.
De plekken waar geürineerd wordt in huis kunt u beter niet schoonmaken met sterk ruikende schoonmaakmiddelen, maar bijvoorbeeld met Biotex® of Urine Off® (bij ons verkrijgbaar). Om het urineren op die plek tegen te gaan kunt u daar een voerbakje of een extra kattenbak neerzetten. Daarnaast kunt u sproeiplekken in huis behandelen met een feromonenspray. Feromonen zijn stoffen die afgegeven worden door katten en door een orgaan in het gehemelte worden waargenomen en zo het onderbewuste beïnvloeden. Ze zijn belangrijk in de communicatie. In deze spray zitten feromonen die uw kat zich mogelijk op zijn gemak laten voelen. Nog beter is de feromonen van uw eigen kat op te vangen door een watje langs de mondhoeken van uw kat te strijken en vervolgens het watje langs belangrijke plekken te wrijven. Er zijn ook feromonen-verdampers die feromonen in een ruimte verspreiden.
We raden u aan een gedragsdeskundige voor katten in te schakelen die bij u thuis komt om de leefomgeving en het gedrag van uw kat(ten) te observeren. Hij of zij kan veel tips geven om het probleem op te lossen. De deskundigen verbonden aan “Tinley” zijn gediplomeerd en staan goed bekend. Wij kunnen u door verwijzen.
Wanneer deze maatregelen niet aanslaan, kunnen voedingssupplementen of medicijnen gegeven worden om mogelijke stress te verminderen. Er worden angstremmende en kalmerende medicijnen en antidepressiva gebruikt bij sproeiende katten.
Plassen in huis
Wanneer je een plasje urine vindt op de grond lijkt er geen sprake van sproeien, maar van plassen in huis. Door een nare ervaring met de kattenbak kan de kat deze gaan mijden en ergens anders gaan plassen. Dit kan het geval zijn bij een blaasontsteking, doordat de kat pijn heeft tijdens het plassen of bij pijn door bijvoorbeeld artrose. Ook een schrikmoment, denk aan een deur die dicht valt net op het moment dat de kat op de bak zit, kan hetzelfde gevolg hebben. Soms staat het nieuwe merk kattengrit de kat niet aan of vindt het dier de bak te vies. Bij meerdere katten in huis kan het zijn dat een kat soms niet op de kattenbak durft, wanneer een huisgenoot te dicht in de buurt is. Belangrijk om te weten is dat bij katten in het wild er een grote afstand bestaat tussen de plekken waar het dier poept en waar het dier plast. Veel katten hebben ook daarom graag minimaal 2 kattenbakken in huis, het liefst in verschillende ruimtes.
Dieren die door bijvoorbeeld nierproblemen of suikerziekte meer gaan drinken kunnen ook buiten de bak gaan plassen. Ze kunnen de urine niet lang genoeg ophouden en plassen bijvoorbeeld in de buurt van de favoriete ligplek. Dit kan ook gebeuren bij dieren met artrose, die vooral pijn hebben bij het opstarten, nadat ze gelegen hebben.
Aanpak plassen in huis
Om medische redenen uit te sluiten wordt eerst een lichamelijk onderzoek i.c.m. een urineonderzoek gedaan. Blijkt het te gaan om een blaasontsteking, dan proberen we daar een oorzaak voor te vinden en te behandelen. Zie ook het artikel “blaasontsteking”. Zoals u in het artikel “blaasontsteking” kunt lezen kan een blaasontsteking ook door stress veroorzaakt worden. Wanneer een dier pijn lijkt te hebben in bijvoorbeeld de rug, kunnen we een röntgenfoto maken en/of een proefbehandeling met pijnstillers geven.
Blijkt er geen medische reden te zijn, dan zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Het doel is de kattenbak weer aantrekkelijk te maken. In het algemeen vinden katten fijn grit zonder parfum prettig. In het begin kun je er eventueel wat aarde of zand in doen. Aangezien katten gesteld zijn op hygiëne is het belangrijk de bakken zeer regelmatig schoon te maken. Het beste kunt u de bakken elke dag schoonmaken, dan hoeft u er niet veel grit in te doen. Zorg dat de kattenbakken op rustige plekken in verschillende ruimtes in huis staan en niet naast de etensbak en drinkbak. Varieer in type kattenbak: Bijvoorbeeld één met deksel en een open bak. Een kattenbak met lage instap kan voor sommige kattenbakken “de drempel” verlagen. Zorg voor voldoende kattenbakken: 2 kattenbakken voor 1 kat, 3 kattenbakken voor 2 katten enzovoort en zet deze op rustige plaatsen door het hele huis.
Probeer na te gaan of uw kat stress kan ervaren. Het is voor een kat belangrijk meerdere slaapplekken in huis te hebben waar kinderen en honden niet bij kunnen. Zorg ook voor voldoende krabpalen en/of krabplanken op verschillende plekken in huis, bij voorkeur in de buurt van deuren en ramen. Katten liggen graag op een hoger plekje. Dit verlaagt de stress.
Katten worden graag uitgedaagd. Probeer uw kat te activeren met speeltjes en laserlampjes e.d. Om uw kat te blijven motiveren adviseren we u uw kat na het spelen/jagen wat te eten te geven. Wanneer u 1 kat heeft die alleen binnenshuis leeft, mist het dier sociale contacten. Een nieuwe kat in zijn of haar territorium zal hij/zij echter ook niet altijd accepteren.
We adviseren uw graag over plasproblemen bij katten. Benader ons gerust!