Cavia’s en voeding
Hooi
Hooi, hooi en nog eens hooi! Cavia’s eten veel ruwvoer (hooi). Onbeperkt vers hooi aanbieden is het advies! Vezels in het hooi zorgen ervoor dat het gebit goed afslijt. Cavia’s hebben een dikke darm die er op is gebouwd veel ruwvoer te verwerken. Daar halen zij hun voedingsstoffen uit. Wanneer cavia’s te weinig hooi eten kunnen ze last krijgen van diarree.
Biks
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia’s. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en de cavia kan last krijgen van voer- of gasophopingen. Teveel biks kan ook leiden tot plakpoep. Deze poep kan aan de achterkant van het dier blijven plakken en zo maden aantrekken.
Geef een cavia hierom nooit meer dan 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht. Het is belangrijk dat deze brokken bestaan uit uitgebalanceerde ingrediënten, vezelrijk zijn en voldoende Vitamine C bevatten. Geef geen gemengd voer; de cavia zal dan alleen de lekkere dingen eruit halen. Wij bevelen “Selective” van het merk Science aan.
Groente
Groenten kunnen gegeven worden als aanvulling op de voeding. Hiervoor geldt in het algemeen dat veel soorten groenten kunnen, maar dat nooit teveel van 1 soort gegeven moet worden. Zo leidt het eten van (teveel) kool tot gasproductie in het maagdarmkanaal. Broccoli en paprika bevatten naar verhouding veel calcium. Geef bijvoorbeeld een plakje of blaadje van maximaal 3 soorten groenten op een dag. Geschikt zijn o.a. paprika, wortel, broccoli, andijvie, witlof, boerenkool, bloemkoolblad. Minder of niet geschikt zijn o.a. ijsbergsla, komkommer, tomaat en klaver.
Calcium (kalk)
Wanneer een cavia gemengde brokken krijgt, kan het dier te weinig calcium binnen krijgen. Hierdoor kunnen bot- en gebitsproblemen ontstaan. In “pelletvoer”, zoals “Selective” zit een juiste hoeveelheid calcium. Cavia’s kunnen ook teveel calcium binnenkrijgen. Geef cavia’s daarom geen knaagstenen, deze bevatten veel calcium.