Bodembedekking
Houtkrullen schadelijk voor uw konijn of knaagdier?
Zaagsel (ook wel houtkrullen genoemd) wordt vaak als bodem bedekker gebruikt bij konijnen en knaagdieren. Het ruikt lekker, is insectenwerend en desinfecterend door de aromatische (fenolen) verbindingen die er in aanwezig zijn. In het bijzonder de houtkrullen van naaldbomen bevatten veel van deze stoffen. Daarnaast is het product ook nog eens goedkoop.
Uit onderzoek is echter gebleken dat er giftige stoffen in houtkrullen van naaldbomen zitten die schadelijk zijn voor bovengenoemde dieren. De stoffen waar het om gaat zijn abietinezuur en fenolen, deze veroorzaken een verhoogde kans op verschillende aandoeningen. Leverfunctiestoornissen, luchtwegproblemen en kanker komen meer voor bij konijnen en knaagdieren die op deze houtkrullen leven. Het directe contact met de krullen van deze dicht bij de grond levende dieren maakt het probleem groter.
Binnen grote internationale proefdiercentra wordt dit naaldbomenproduct niet meer gebruikt.
Gelukkig zijn er voldoende alternatieven
Kranten
Kranten zijn niet noodzakelijk, maar ze absorberen wel de urine (voor een deel). In plastic kooien is het vaak handig om eerst een dikke laag kranten te doen en daar bovenop een ander soort bedekking.
Het is niet goed als konijnen veel van de kranten eten, omdat er inkt op zit. Tegenwoordig is de inkt niet meer giftig door de strenge veiligheidsnormen, maar het is toch nog steeds niet eetbaar. Zorg er daarom voor dat de kranten altijd helemaal bedekt zijn met een andere bodembedekking.
Beukensnippers
Beukensnippers nemen niet veel vocht op en zijn vrij hard, dus minder geschikt als bodembedekking.
Stro
Stro wordt ook veel gebruikt als bodembedekking, maar neemt ook niet zo heel goed vocht op. Het isoleert wel heel erg goed, dus voor in een buitenhok in de winter mag een lekkere dikke laag.
Geperst houtkorrels
Houtkorrels nemen heel goed vocht op. Het valt uit elkaar als het nat wordt. Het heeft geen eigen geur en stoft bijna niet. Ideaal dus om als onderlaag in het hok te dienen. Ook bij langharige konijnen is het goed te gebruiken, want het blijft niet in de vacht hangen. Tevens is het is biologisch afbreekbaar en kan dus gewoon in de groene container (Uit de kattenbak niet i.v.m. Toxoplasmose!).
Hennep (aubiose)
Hennepstrooisel is gemaakt van de fijne houtkern van de vezelhennep. Ammoniak wordt door hennepvezel specifiek gebonden en goed geabsorbeerd. Het is stofvrij.
Het isoleert niet, dus een tweede laag van een andere bedekking is noodzakelijk.
Cotton Comfort
Cotton comfort is een 100% natuurlijke bodembedekker gemaakt van katoenzaadvezel. Het is zacht, lekker warm, stofvrij en absorbeert goed.
Supasoft bedding
Is ook weer een natuurlijke bodembedekking gemaakt van gerstestro. Het is vrij zacht, absorbeert goed en is stofvrij. Ook is het lekker warm.
Hooi
Hooi is niet alleen noodzakelijk voor de het konijn om te eten, maar ook om zich in te verstoppen en om op en in te slapen. Het hele hok bedekken met hooi is niet nodig, maar bijvoorbeeld in het nachthok of een hoekje van het hok vinden de dieren erg fijn.
Samenvatting
Een mooie combinatie zijn geperste houtkorrels op de bodem van de kooi om vocht te absorberen en daar bovenop een laag katoenzaadvezel of Supasoft. Gebruik in ieder geval geen zaagsel of houtkrullen van naaldbomen.