Vaccineren: Myxomatose
Myxomatose komt sinds 1953 in Nederland voor. De epidemie die op deze introductie volgde doodde het merendeel van de wilde konijnen. Sindsdien hebben vele uitbraken van deze ziekte in ons land plaatsgevonden.
Overdracht
Myxomatose wordt veroorzaakt door een infectie met een pokkenvirus. Dit virus wordt van konijn tot konijn overgebracht door middel van vlooien en muggen. Dit betekent dat een tam konijn dat binnen wordt gehuisvest deze ziekte ook kan krijgen.
Symptomen
Ongeveer 5 tot 14 dagen na infectie wordt het konijn ziek. Het dier krijgt koorts, wordt sloom en krijgt last van de ogen. Deze worden rood en nat en de oogleden zwellen op. Hierdoor wordt het dier praktisch blind. Wanneer het konijn dit acute stadium overleeft, ontstaan er zwellingen en roodheid op de kop en rond de anus en geslachtsorganen. Bijna alle geïnfecteerde konijnen sterven binnen een halve dag na het ontstaan van de symptomen. Enkele konijnen hebben een Myxomatose infectie na een intensieve behandeling overleefd.
Preventie / vaccinatie
U kunt uw konijn(en) beschermen tegen vlooien d.m.v. bepaalde spot-on vlooiendruppels. Vraag ons om advies over het gebruik hiervan bij konijnen. Het buitenhok kunt u afschermen met muggengaas.
We raden aan uw konijn met jaarlijkse vaccinaties te beschermen tegen de ziektes myxomatose, RHD1 en RHD2. Tijdens dit jaarlijkse bezoek aan de kliniek worden de dieren normaal gesproken lichamelijk onderzocht. We gebruiken het vaccin Nobivac Myxo-RHD Plus. U kunt hiervoor het hele jaar op werkdagen bij ons terecht.
Als uw huisdier volgens u gezond is en u hebt geen behoefte aan een onderzoek door de dierenarts kunt u wellicht in aanmerking komen voor een korting van 50% op het normale consulttarief. (De kosten bestaan uit een consult en een vaccinatieconsult). Na het ondertekenen van een gezondheidsverklaring wordt uw huisdier ingeënt door de dierenarts. Het zal echter niet worden onderzocht en er is ook geen gelegenheid voor uitgebreid overleg met de dierenarts. In de praktijk wordt hier soms voor gekozen als een dier kort geleden al onderzocht is door een dierenarts. Zo niet, dan raden we een lichamelijk onderzoek aan.
U kunt telefonisch een afspraak maken of online
Vervoer
Wilt u uw konijn(en) vervoeren in een kunststof vervoersbox met een handdoek erin? Wilt u geen hooi in de vervoersbox leggen? Dit i.v.m. hygiëne en het tegengaan van verspreiding van eventuele ziektes.