Werkwijze
Bij uw bezoek kunt u zich melden bij de assistente aan de balie. Als u voor het eerst komt, worden uw gegevens en die van uw huisdier in de computer ingevoerd. Daarna kunt u in de wachtkamer plaatsnemen, totdat u aan de beurt bent.
Het consult
In de behandelkamer is de gang van zaken vergelijkbaar met die bij de huisarts. De klachten, die u bij uw huisdier hebt gesignaleerd, worden zo nauwkeurig mogelijk geïnventariseerd. Hierna vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Samen met u wordt vervolgens een plan gemaakt om de problemen op te lossen, bijvoorbeeld met behulp van medicijnen. Die medicijnen krijgt u aan de balie bijna altijd meteen mee.
Aanvullend onderzoek en operatie
Soms is een aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld echo- of röntgenonderzoek. Dit kan vaak dezelfde dag plaatsvinden. Soms is een operatie nodig. Hiervoor wordt meestal een nieuwe afspraak gemaakt, met uitzondering van spoedgevallen. Meestal worden deze dieren ’s morgens om 9.00 uur gebracht en gaan ze, zodra het verantwoord is, in de loop van de middag weer naar huis. Als er een sedatie of narcose nodig is, blijft de eigenaar bij honden erbij tot de verdoving is ingewerkt. Katten zitten wat dat betreft anders in elkaar: zij lijken liever alleen gelaten te worden, als de verdoving inwerkt. Tijdens het telefonisch spreekuur doen we verslag van het verloop van het onderzoek of de operatie en spreken we met u af hoe laat het dier weer naar huis kan.
Het plan
Vaak is een probleem duidelijk en is over de oplossing nauwelijks discussie mogelijk, soms echter moeten er keuzes worden gemaakt: Stellen we een behandeling in op basis van een vermoeden of gaan we eerst uitgebreider onderzoek doen? Hoe belastend is een eventueel nader onderzoek en hoe groot is de kans op een uitkomst waar je ook werkelijk wat aan hebt? Om welke kosten kan het gaan? Is het op een bepaald moment beter een dier te verwijzen naar bijvoorbeeld de Universiteitskliniek? Het maken van dergelijke keuzes beschouwen we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van eigenaar en dierenarts. Wij zijn van mening dat ook ingewikkelde medische problemen in essentie aan iedere eigenaar uit te leggen zijn. Wij zetten ons daarvoor in en vragen die inzet ook van u als eigenaar. Voor een goede gang van zaken is het van wezenlijk belang, dat u een onderzoek- of behandelplan goed begrijpt en het er ook mee eens bent. Vraag dus alles wat u wilt weten, mocht het niet vanzelf al ter sprake komen. Ook uw eigen ideeën over een probleem of over een bepaalde aanpak moet u beslist kenbaar maken.